„Naš novi čovek, naši novi putevi, naše nove ideje, naš novi kaput, naš novi cilj, naša nova prošlost, naš novi život, naši novi zakoni, naša nova budućnost, naši novi odnosi, naš novi izlaz, naša nova sredina. Sve je oko mene novo, a mene hvata naš stari strah.“

Strah je emocija koja može da nas sabotira na mnogim životnim poljima. Možda zvuči apsurdno, ali mi možemo biti u nesvesnom  strahu od gubitka kilograma. Iako smo u glavi svesni toga da želimo da smršamo, duboko u nama je ukorenjen strah koji smo u prošlosti namirivali hranom. To je bio naš način da se zaštitimo i da se osećamo sigurnije i bezbednije.  Kao rezultat toga stvorili smo naš štit, oklop od sala koji nas prividno „brani“ od onoga što nas plaši i sa čim ne možemo da se suočimo. I sada, kada bismo se rado rešili tih naslaga, promena nas plaši jer ćemo se možda osećati izloženijim i ranjivijim. Svesni smo da smo uljuljkani u našu rutinu i da promena ne podrazumeva samo promenu načina ishrane, nego promenu celog stila života.

Koji strahovi mogu da se jave?

Javlja se strah od nepoznatog –  Kako bi izgledao naš život kada bismo se rešili viška kilograma? Šta ako izgubim svoj identitet? Da li ću se snaći u novoj ulozi?  Kako ću se osećati kada više ne budem mogao da se umirim i utešim hranom?   Da li ću privlačiti više pažnje na sebe?

Strah od odnosa – Da li će se promeniti odnosi koje imam sa ljudima iz svog okruženja? Da li će prihvatiti novu mene?  Da li će im se dopasti promena?  Da li će promeniti mišljenje o meni? Da li će osećati ljubomoru ili će biti srećni zbog mog uspeha? Da li ću morati da se suočavam sa neprijatnim iskustvom upoznavanja novih prijatelja?

Strah od neuspeha – Šta ako ne uspem? Šta ako smršam i onda se opet ugojim? Šta ako uspem da smršam a ni tada ne nadjem ljubav svog života?

Strah od uspeha – Šta ako nisam dorastao promeni koja će uslediti? Šta ako je to preveliki izazov za mene?

Strah od odgovornosti – Kako je živeti sa činjenicom da smo mi  odgovorni za naše trenutno stanje?

Često se strah nalazi u korenu problema sa viškom kilograma. Strah može da uzrokuje nezdrave navike koje ponavljamo  ukrug. Iako je veza između straha i viška kilograma veza koja nije baš očigledna i lako uočljiva, jednom kada je primetimo moći ćemo da radimo na njoj. Ovo će nam pomoći da shvatimo osnovne uzroke našeg viška kilograma  i razvijemo bolje strategije kojima ćemo se nositi sa našim strahovima. Sama svest o tome da strah postoji, bilo da je duboko ukorenjen u nama, bilo da je izazvan time što promene potresaju naše odbrambene mehanizme,  može učiniti strah manje zastrašujućim i savladivim.

„Strah je produžena senka neznanja“ i zato, dozvolite sebi da upoznate svoje strahove i krenete nekim novim putevima i posegnete za nekim novim i drugačijim načinima… Priznajte svoj strah, ne osuđujte se i ne kritikujte sebe zbog toga što ga osećate… I uprkos strahu, USUDITE SE…